Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

Onder schooltijd aan Lego bouwen

210429GomJvS 3jhDat is sinds vorige maand de praktijk van groep 7 en 8 leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Poederoijen. In april ’21 startte de PO VO samenwerking met Gomarus SG, locatie Zaltbommel en coachen tweedejaars Gomarus leerlingen de basisschoolleerlingen bij het programmeren van Lego robots. Het is een samenwerking van drie schooljaren, waarbij het in de huidige coronaperiode dubbel complex is om het project op volle toeren te laten draaien. Toch lukt het Gomarus techniek docent Teus van de Werken en groep 7 en 8 leerkrachten Corine van ’t Hof en Erica Blom om het project te realiseren. Het omvat dit voorjaar vier sessies op de Juliana van Stolbergschool en eind juni ’21 is er bij Gomarus SG, locatie Zaltbommel een slotbijeenkomst. Dan gaan PO VO teams hun robots in een echte Lego wedstrijdbak aan het werk zetten. Ouders en familie komen kijken wat de leerlingen hebben geleerd en hoe ze een robot aan het werk zetten.

210429GomJvS 4jh

Daniëlle, hij doet het!
Dit klonk afgelopen donderdag op de gang van de Juliana van Stolbergschool. Na een verkenning en proberen tijdens de eerste sessie ontdekken leerlingen steeds beter hoe een robot werkt. Dan is er niks mooiers dan een robot te laten rijden in de een gang. Later kwamen twee groep 4 leerlingen onder leiding van hun juf even bij groep 7 in de klas kijken hoe hun oudere broers en zussen aan het werken waren. Je zag ze denken: ‘waren wij maar zo groot’.

Gelijke kansen alliantie samenwerking
De samenwerking van Juliana van Stolbergschool en Gomarus is medemogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de Gelijke Kansen Alliantie van OCW voor een betere doorstroom van basisschool (PO) leerlingen naar het Voortgezet Onderwijs (VO). Samen met BètaTech Services dienden beide school een projectaanvraag in om via leren robotprogrammeren tot een nadere samenwerking te komen. Vanuit Gomarus zijn er nog twee vijfdejaars VWO leerlingen actief met hun Profielwerkstuk (PWS) om de PO VO samenwerking te bestuderen. 
In het PO VO project werken leerlingen ook aan hun 21st century skills (21e eeuwse vaardigheden) en bereiden zich zo voor op een toekomst die snel verandert door technologie en digitalisering.

210429GomJvS 1jh

Informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de Juliana van Stolbergschool.

(c) Platform Techniek Rivierenland