Actueel

Nieuws

MBO 4 Smart Building promotiefilm en nieuwe studenten

Vanaf september '23 start de ROC Rivor MBO 4 Smart Building opleiding met het tweede jaar: een groep nieuwe eerstejaars en en een groep tweedejaars. Vanaf nu is er ook weer aandacht voor nieuwe eerstejaars voor volgend schooljaar en daarvoor bezoeken we komend halfjaar o.a. VMBO opleidingsmarkten en natuurlijk de ROC Rivor open dagen. Zie de Platform Techniek Rivierenland agenda. Afgelopen voorjaar is een mooie Smart Building promotiefilm gemaakt.

Informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

Techniekdag Rivierenland op zaterdag 13 mei 2023

In ons dagelijks leven spelen wetenschap en techniek een grote rol. Ook in sectoren zoals zorg, onderwijs of creatieve beroepen. Op de Techniekdag Rivierenland ervaren jongeren hoe divers werken in de techniek kan zijn. VNO-NCW Midden, Riverland Tech Explorers en A.Hak organiseren samen met ruim veertig scholen en bedrijven doe-, kijk- en speelactiviteiten voor jongeren van 8 tot 14 jaar. Of het nu gaat om experimenten uitproberen, programmeren of iets met je handen maken, techniek is namelijk overal!
Bezoekers hoeven zich van te voren niet aan te melden voor de Techniekdag. Iedereen is 13 mei tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom bij A.Hak aan de Steenoven 2-6 in Tricht. Entree is gratis.

Meer mensen in techniek via intelligente AI matchingstechnologie

Met het Arbeidsmatchplatform Rivierenland worden werkzoekenden door intelligente AI matchingstechnologie verbonden met werkgevers. Het platform vertaalt vanuit CV’s profielen naar skills en competenties en matcht werkzoekenden met bij hen passende beroepen. Naast deze slimme matchingstechniek worden werkzoekenden en werkgevers in dit proces stap-voor-stap begeleid naar een duurzame werkgever-werknemer relatie in de vorm van een leuke en interessante baan.

Samenwerking van veel en verschillende partijen
Vanaf de zomer ’22 sluiten steeds meer partijen zich aan bij de Arbeidsmatchplatform Rivierenland samenwerking. Te noemen zijn STEC energietransitie-centrum, opleidingsbedrijven Bouwmensen en IW Midden, Alliander, BètaTech Services, JC van Kessel Bouwgroep, Van Dillen Bouwgroep, 8Vance, Jobliebe en Leerwerkloket Rivierenland. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om de regionale samenwerking verder uit te breiden.

Vacatures van harte welkom
Regionale bedrijven kunnen gratis hun vacatures plaatsen in het Arbeidsmatchplatform zodat ze gematcht worden met werkzoekende kandidaten. De vacature kan gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Knip en plak de advertentietekst of verstuur hem als word bestand of via een link naar je eigen websitepagina waar de vacature staat. Van harte welkom.

Informatie: JDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Introductie MBO 4 Smart Building Rivierenland met 14 studenten

220901 SBRIV intr 4jh220901 SBRIV intr 13jh

220901 SBRIV intr 18jhAfgelopen week startte de MBO 4 opleiding smart Building met introductiedagen waarbij studenten en docenten elkaar beter leren kennen. Smart Building is synoniem voor samenwerken en daarom een kano uitstap op de Linge. Samen in een kano vooruit komen, niet omslaan en na afloop met een picknik nagenieten in de zon.

Vervolgens kennismaken met de praktijk op een bouwproject van De Vree en Sliepen in Meteren. Uitvoerder Michel van den Bos vertelde over de taken van de werkvoorbereider en de samenwerking met de projectleider en uitvoerder en gaf een uitgebreide rondleiding over het bouwterrein waar hij verschillende fasen in de bouw liet zien.

De tweede dag stond in het teken van leren werken met de digitale leeromgeving onder begeleiding van onderwijskundige Pascal Tielkens. De Smart Building opleiding heeft S-TEC in Tiel als locatie en in die inspirerende omgeving met o.a. de Woonwijzerwinkel was een eerste kennismaking met de materialen en systemen. Ook daar weer samenwerken bij het klaarmaken van een zelf ingekochte gezonde lunch. Op vrijdag volgden de studenten de VCA cursus die ze allemaal met een mooi examenresultaat afsloten.

Zo is erdoor en met studenten en docenten een mooie start gemaakt met deze MBO 4 opleiding die ROC Rivor dit schooljaar voor het eerst aanbiedt. Nauwe samenwerking met bedrijven maakt deze opleiding bijzonder. Samenwerken en vooral ook samen leren geldt voor de studenten maar ook voor het docententeam. Om zo mee te bewegen met actuele ontwikkelingen bij bedrijven werkzaam in de gebouwde omgeving. Genoeg uitdagingen in deze tijd van energietransitie en woningtekort en meer dan genoeg werk voor Smart Builders.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

VASTGEROEST Framing gids

Vastgeroest 1 0822jhVastgeroeste denkwijzen worden frames genoemd en bij techniek kennen we die in veel vormen. Voorbeelden zijn o.a. ‘techniek is alleen voor jongens’, ‘van techniek krijg je vieze handen’, ‘als je niet slim bent moet je maar in de techniek gaan werken’ enzovoort. Vakmensen met hart voor techniek weten dat deze frames niet kloppen. Maar wat doe je eraan?

Betere en eerlijke beeldvorming
Het is tijd dat om vastgeroeste frames te ontkrachten en her te definiëren voor er een betere én eerlijke beeldvorming rond techniek. Dat hebben Sterk Techniek Onderwijs (STO) regio’s Noordwest Veluwe, Kampen en Zwolle samen met Bureau Taalstrategie gedaan in de VASTGEROEST Framing gids. In deze gids laten ze zien hoe framing werkt en hoe je met de kracht van juiste framing een betere en eerlijkere beeldvorming rond techniek krijgt. Samen onderzochten ze de bestaande beeldvorming rondom techniek binnen verschillende focusgroepen waaronder (vmbo) leerlingen. Daarnaast kregen ze input en kennis vanuit onderwijsmensen en ondernemers uit de regio. Zij vertelden waar hun kracht zit en waar ze tegenaan lopen, dus problemen én oplossingen.
Resultaat is de robuuste gids 'Vastgeroest', die naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten ook handvaten geeft om zelf aan de slag te gaan. In eenvoudige taal en via een heldere vormgeving is het voor iedereen (docent, decaan, ondernemer, technicus, ouder) interessant en leuk om je te verdiepen. 'Vastgeroest' is een laagdrempelige tool om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken, hoe je kunt omdenken en hoe je frames zèlf kunt inzetten om je doel te bereiken van een betere én eerlijke beeldvorming rondom techniek, met als gevolg het overbrengen van enthousiasme, urgentie en noodzaak van techniek op (potentiële) leerlingen.

Informatie: Vastgeroest Framing gids 2021 of via projectcoördinator Arjen Hendriks (06-127 60 537).

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 280 43 751 | Linkedin

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 278 32 611 | Linkedin

Deze website is een initiatief van Platform Techniek Rivierenland (PTRIV).