Techniekpact Rivierenland (TPRIV)

Programma 2019 t/m 2022

In deze actielijn van leren excellent en aantrekkelijk onderwijs van regionale instellingen en ondernemingen centraal met aandacht voor docentenprofessionalisering op het terrein van hun vak-expertise en loopbaancoaching. Bij het laatste is het belangrijk dat bij docenten in hun rol van loopbaancoaches kennis en inzicht van de regionale technische arbeidsmarkt toeneemt via onder andere een hogere betrokkenheid van regionale werkgevers.

Activiteiten

1) Organiseren van bijeenkomsten met plaatselijke ondernemersverenigingen zoals bijv. de School & Jobs samenwerking met OVNB om ondernemers per VMBO techniek profiel te laten spreken met vakdocenten. Daarnaast onderzoeken of deze aanpak en uitvoering in aangepaste vorm ook in andere sub-regio’s te organiseren is.
Doelstelling Techniekpact Rivierenland: lopende activiteit als aangegeven stap voor stap ontwikkelen en activiteiten per sub-regio verduurzamen.
Realisatie eind april '20: in Neder-Betuwe en andere Rivierenlandse sub-regio’s is er nog geen noemenswaardige voortgang geweest.

2. Uitbouwen van het Toptechniek in Bedrijf (TiB) netwerk ‘Smart Building Rivierenland’ naar meer VMBO scholen en bedrijven in de regio. Het is half 2018 gestart met ROC Rivor Tiel, drie VMBO scholen (ORS Lek en Linge Culemborg, Pantarijn Kesteren en Pax Christi Druten) en twee bedrijven voor draagvlak ontwikkeling voor een nieuwe MBO BOL4 opleiding.
Doelstelling Techniekpact Rivierenland: met alle regionale VMBO TL scholen betrekken bij Smart Building Rivierenland en op 3-4 scholen ook de HAVO afdeling er bij halen.
Realisatie eind april '20: afgelopen winter en voorjaar waren er Smart Building workshops voor leerlingen van Lingecollege Tiel en Heerenlanden College Leerdam. Samen met Tech-lokaal Maas & Waal wordt een online module ontwikkeld en vanuit SG Lingeborgh Geldermalsen is hier belangstelling voor. Verder zit in de planning dat deze online module wordt ingezet bij natuurkunde lessen over tiny houses bij ORS Lek & Linge VMBO. Naast de school in Culemborg bouwt Van Dillen momenteel dit soort huizen en gaat op termijn leerlingen hun praktijk laten zien. Door de corona perikelen is het wel flink improviseren, maar zeker de online module biedt mooie kansen.

3. Ondersteunen van haalbaarheid en implementatie van een inspiratie- en educatiecentrum voor Leven Lang Ontwikkelen van werkenden in de Gebouwde Omgeving in samenwerking met ROC Rivor, IW Midden, Bouwmensen Rivierengebied, VMBO scholen en Het Nieuwe Wonen Rivierenland voor introductie en diffusie van nieuwe energietransitie technieken.
Doelstelling Techniekpact Rivierenland: lopende activiteit als aangegeven stap voor stap ontwikkelen.
Realisatie eind april '20: vorig jaar kreeg dit centrum de naam ‘Smart Technology Experience Centre’ (S-TEC) Rivierenland als oplossing voor knelpunten bij de realisatie van regionale energietransitie. Vanuit het Techniekpact is een stevige bijdrage geleverd aan de onderwijs arbeidsmarkt paragraaf en de verbinding met o.a. Smart Building Rivierenland. Momenteel ligt voor S-TEC een aanvraag om onderdeel van de RegioDeal Rivierenland projecten te mogen worden. Ook is er een tweede EFRO aanvraag Betuwse Energiesamenwerking gedaan met o.a. Radboud Universiteit Nijmegen om S-TEC mee te ondersteunen. Onder leiding van Stefan van Tongeren zijn veel regionale en landelijke partijen betrokken bij het S-TEC initiatief
Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-247 74 377, 0345-504 012) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

4. Ondersteunen van (de opbouw van) het nieuwe netwerk Sterk Techniek Onderwijs Rivierenland (STO RIV) voor onderlinge samenwerking van VMBO scholen waarbij meer bedrijven betrokken worden voor een aanbod en ontwikkeling van techniek onderwijs. Dit kan door persoonlijke benadering van bedrijven voor het vormen van werkgroepen per VMBO-school of per project. Het digitale systeem ‘Gastlessen zo geregeld’ van TechniekTalent.nu (TTnu) dat via PTRIV in Rivierenland werkzaam wordt gehouden voor het bijeen brengen van vraag en aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken kan daarbij helpen.
Doelstelling Techniekpact Rivierenland: lopende activiteit als aangegeven stap voor stap ontwikkelen.
Realisatie eind april '20: vanaf begin 2020 startte onder leiding van penvoerder ORS Lek & Linge VMBO Culemborg en Nehem KMC het TechExplore24 (TE24) programma vanuit een voorlopige goedkeuring van de aanvraag. De definitieve beschikking volgt in juni ’20. Momenteel is de TE24 stuurgroep gevormd die een keer live bijeenkwam en in mei ’20 een tweede online overleg houdt. De vier werkgroepen (1: Basis op orde (onderwijsinhoud), 2: Hotspots, 3: Professionaliseren van docenten en 4: In- en doorstroom) zijn bemensd en gaan aan de slag. Vanuit Platform Techniek Rivierenland heeft Jan Heeres zitting in de TE24 stuurgroep en Wilma de Wolf is lid van werkgroep 4 In- en doorstroom.
Informatie: penvoerder Dennis Bosch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), programmamanagement Lianne Groen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

5. Meer PO-VO techniek samenwerkingen initiëren waarbij derdejaars VMBO leerlingen op basisscholen les geven aan groep 7-8 leerlingen over innovatieve technieken als robots, 3D printers en 3D tekenen, ICT enz. Momenteel lopen er in Rivierenland twee van deze PO-VO samenwerkingen (Helicon VMBO Kesteren met Montessori Tiel over groen en ORS Lek & Linge VMBO en Oranje Nassauschool, Culemborg over Lego Mindstorm robot programmeren.
Doelstelling Techniekpact Rivierenland: drie nieuwe PO-VO techniek samenwerkingen opstarten.
Realisatie eind '21: in 2020/21 starten drie nieuwe PO VO samenwerkingen in de regio. Dit gaat om 1) Gomarus Zaltbommel met Juliana van Stolbergschool Poederoijen over Lego Mindstorm robot programmeren, 2) Kinderdagverblijf Buitenpret met Lingecollege Tiel en vier basisscholen in Rijswijk, Buren en Maurik en 3) een gezonde voeding samenwerking van RK Augustinusschool en ORS Lek en Linge in Culemborg.
Half 2019 stopte de PO-VO samenwerking Helicon Montessori. Vanaf half 2018 loopt de PO-VO samenwerking ORS Lek & Linge VMBO met Oranje Nassau school in Culemborg. Begin 2020 zijn er een aantal gastlessen van VMBO leerlingen op Oranje Nassau school geweest maar vanwege corona zijn deze stop gezet en is ook de Lego Slotbattle begin juni geannuleerd. De Lego Mindstorm samenwerking is in de zomer beeindigd.
Informatie: Dennis Bosch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Erwin Spaan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

6. Nieuw te ontwikkelen activiteiten in samenwerking met partijen in de regio en dat kan gaan om bestaande activiteiten verder te verbeteren of te verbinden met andere al lopende activiteiten. Het is belangrijk open te blijven staan voor nieuwe initiatieven elders die ook voor Rivierenland interessant zijn.
Realisatie eind april '20: geen op dit moment. Mocht u tips hebben = welkom bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 280 43 751 | Linkedin

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 278 32 611 | Linkedin

Deze website is een initiatief van Platform Techniek Rivierenland (PTRIV).