Techniekpact Rivierenland (TPRIV)

Programma 2019 t/m 2022

Opleidingen worden voor leerlingen aantrekkelijker als docenten op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken in hun vakgebied. Het docentenvak moet voor werknemers met een technische achtergrond aantrekkelijker worden gemaakt om hen te enthousiasmeren voor hybride docentschap. Op verbetering van zijinstroom wordt al ingezet in het kader van maatregelen voor opleiden voor beroepsonderwijs. Dat leidde o.a. tot het ‘Kwaliteitskader zijinstroom MBO’ en het ‘Landelijk Raamwerk Pedagogisch-Didactisch Getuigschrift’. Ook is het combineren van een functie in het bedrijfsleven met een baan in het onderwijs toegankelijker gemaakt.
Toch kunnen bedrijven nog meer en beter meehelpen om toekomstige vakmensen goed op te leiden. Immers leerlingen die nu worden opgeleid, zijn toekomstige werknemers van de branche. Een goede techniek opleiding is niet meer vanzelfsprekend. Veel VO en MBO scholen kampen nu al met tekort aan techniekdocenten en verwachten dat het tekort blijft groeien. Er zijn een lopende initiatieven voor het werven van inspirerende docenten voor bezielend techniek onderwijs om jongeren en volwassenen te interesseren voor leren en werken. Een voorbeeld is het scholingstraject ‘Docenten- en Instructeurspool Technische Branches’ waarmee Technische Opleiding Fondsen (TOF) Noord Oost en ROC’s proberen om hun tekorten te verkleinen. Met zulke hybride werknemers komt er een betere aansluiting bedrijf – school. De essentie is het interesseren van werkgevers en werknemers om hiervoor open te gaan staan. Om hen vervolgens met bestaande initiatieven of nieuwe docent techniek - opleidingen bij HBO scholen te verbinden.
Doelstelling Techniekpact Rivierenland: overzicht van opleidingsmogelijkheden en 5-10 kandidaten voor een opleiding als hybride docent.
Realisatie eind april '20: tot zover is nog niet gericht gewerkt aan dit actiepunt.
Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 280 43 751 | Linkedin

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 278 32 611 | Linkedin

Deze website is een initiatief van Platform Techniek Rivierenland (PTRIV).