Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

Programmalijn 1 Instroombevordering

Om goed aan te sluiten op de vraag uit de arbeidsmarkt moet de instroom in het techniek en groen onderwijs en de uitstroom naar de arbeidsmarkt vergroot worden. Dat begint al in het primair en voortgezet onderwijs en wordt voortgezet in het beroepsonderwijs. Op dit vlak lopen er al veel initiatieven. Het is vooral zaak om die beter te stroomlijnen en er innovatie-impulsen aan te geven. Binnen deze programmalijn gaat extra aandacht naar jongeren die traditioneel niet kiezen voor een technisch beroep: meisjes en allochtone jongeren en hun omgeving.

Programmalijn 1 activiteiten waren:

BetaTech Event
Bij het BetaTech Event maken leerlingen van het vmbo kennis met verschillende technische beroepen en werelden. Aanvankelijk deden ze dit door op school de BetaTech (YouTech) test in te vullen, die is ontwikkeld door CNV Jongeren. Deze test was gebaseerd op het Bètamentalitymodel van Motivaction. Met de BetaTech test ontdekten leerlingen 'hun' bèta wereld en gingen vervolgens op bezoek bij een bedrijf in die werel. Door het BetaTech Event krijgen jongeren een beter beeld van technische beroepen en de verbinding met de maatschappij.
Meer weten over het BetaTech Event? Neem contact op met Wilma de Wolf.

Co-creatie bijeenkomsten
Bij co-creatie bijeenkomsten gaan leerlingen/studenten van vmbo, mbo en hbo samen met ondernemers in gesprek. Bij elke co-creatie middag staat er een relevant vraagstuk centraal. Een voorbeeld van een vraagstuk is: “Hoe kunnen we jongeren verbinden aan de regio en de technische sector?” Doordat de groep bestaat uit mensen met allerlei verschillende invalshoeken ontstaan er waardevolle nieuwe inzichten en ideeën.

Meer weten over co-creatie bijeenkomsten? Neem contact op met Jan Heeres.

Techniek in het primair onderwijs
Er is onderzoek gedan naar de wensen en behoeftes van het primair onderwijs voor een programma aan techniekactiviteiten. Uit dit onderzoek verscheen het rapport   PO techniek jaarrond met een voorstel voor een jaarrond programma.
Meer weten over het onderzoek? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(c) Platform Techniek Rivierenland