Actueel

Nieuws

Duurzaamheid & Techniek voor 550 leerlingen Lingeborgh Geldermalsen

Geofort 1jhIn de laatste week van september '20 namen leerlingen van SG Lingeborgh Geldermalsen deel aan de Week Duurzaamheid & Techniek bij Geofort in Herwijnen. Gedurende vijf dagen fietsten groepjes leerlingen voor workshops en doe activiteiten naar het fort.

Inbreng vanuit veel bedrijven
Platform Techniek Rivierenland in de persoon van Wilma de Wolf verbond veel partijen om jongeren op een aansprekende manier in aanraking te brengen met techniek en duurzaamheidsvraagstukken. Vanuit het Opleiding Centrum Rivierenland (OCR) Geldermalsen leverden opleidingsbedrijven kennis en materialen. Veel andere techniek bedrijven zorgden voor aansprekende demo’s of verbruiksgoederen voor de workshops. Vanuit Wij Techniek (OTIB) werd techniek en beweging in de aikido workshop met elkaar verbonden om inzicht te geven in hoe robots werken.

Geofort 2jhDoe en denk workshops
Leerlingen zochten op het fort de beste plek voor zonnepanelen, kwamen via een spel in aanraking met sensoren en op het kampvuur braden ze vegetarische worstjes. Er waren praktische workshops waarbij leerlingen met milieuvriendelijke verf teamschilderijen maakten met duurzame thema’s en bankjes met tegelmozaïek beplakken. Ze maakten hun eigen smartphone-houder met uitleg over een solar powerbank voor duurzaam opladen. Tot slot nog een workshop over huizen isoleren om daarna met bamboestokken een stevige constructie te bouwen.

Knowhow, middelen en locatie
De technische kennis en kunde komt vanuit de OCR opleidingsbedrijven en de Geofort docent vrijwilligers begeleiden de workshops om de leerlingen door denken en doen zelf te laten ontdekken. Middelen komen veel techniek bedrijven die vaak om niet deze ter beschikking stelden. Windpark Deil leverde vanuit de eigenaren Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie een stevig bijdrage om deze pilot te ontwikkelen en uit te voeren voor SG Lingeborgh eerste- en tweedejaars leerlingen. Naast de mooie locatie testte Geofort het door hen ontwikkelde energietransitie. Leerlingen kwamen met waardevolle feedback om het spel nog leuker en beter te maken.

Zo was er week met een afwisselend programma rijk aan ervaringen waarmee jongeren betekenisvol over duurzaamheid en techniek leerden. Komende week sluiten leerlingen het project op school af met een reflectie-opdracht voor tips en tops over het programma en een doorkijk naar toekomstige opleidingen en beroepen op gebied van duurzaamheid en techniek. Het project past zo naadloos in het SG Lingeborgh loopbaanoriëntatie programma dat in het derde en vierde leerjaar wordt voortgezet om leerlingen te ondersteunen bij het maken van een bewuste keuze voor vervolgopleiding en beroep.

20200929 122417jhMet dank aan: Betuwewind, Prefab Fabriek Culemborg, Van Drenth Buighout & Multidesk Culemborg, Pfeiffer Vacuüm Culemborg, BMN Bouwmaterialen Culemborg, Tegels in Huis Zetten, Gamma Tiel, Van Vonderen Tiel, Metaglas, Bouwmensen Rivierengebied, Schildersvakopleiding Geldermalsen, InstallatieWerk Midden, OBM Riva en anderen

InformatieGeofort en Geocraft of bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Gerlach Velthoven of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Jan Heeres

Jan Heeres Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dit maakt het leven voor iedereen, inclusief mezelf eenvoudig, overzichtelijk en aangenaam. Dit is zaken concreet en werkzaam maken waarbij een ieder zich in het proces thuis voelt en mede eigenaar is van de resultaten.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 280 43 751 | Linkedin

Wilma de Wolf

Wilma de Wolf Vanuit creatieve samenwerking maatwerk-projecten ontwikkelen

Ik zie een uitdaging in het verbinden van mensen, hen aan te spreken op hun unieke kwaliteiten en hen te stimuleren tot een productieve, creatieve samenwerking.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 278 32 611 | Linkedin

Deze website is een initiatief van Platform Techniek Rivierenland (PTRIV).