Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

Bedrijven Smart Building Rivierenland overleg

210511 SBRIV 1 jhBij De Vree en Sliepen in Tiel waren vanochtend (11-5/21) smart building bedrijven voor de derde keer met elkaar in gesprek over hoe samen met ROC Rivor de MBO 4 Smart Building opleiding vanaf zomer ’21 te laten starten. En ook om te bezien hoe de samenwerking structureel kan worden gemaakt in een stichting waarbij het ROC en bedrijven als gelijkwaardige partners samenwerken. Om zo later in stappen andere techniek opleidingen ook regionale continuïteit te kunnen geven. Plus ook hoe nog richting VMBO TL en HAVO leerlingen en hun ouders promotieacties in te zetten om te kiezen voor de nieuwe MBO 4 opleiding inclusief een derde meeloop-dag begin juni ‘21.

210511 SBRIV 2jh

Eigen toekomst en maatschappelijke relevantie
Bedrijven zijn er van overtuigd dat je als jongere met Smart Building werkt aan je eigen toekomst van meer, betere en goedkopere woningen in een stabiel groeiende markt met een hoge maatschappelijke relevantie vanwege energietransitie en het oplossen van het tekort aan woningen. Naast technische vaardigheden zijn verbinden en samenwerken belangrijke eigenschappen van de Smart Builder. Nieuwsgierigheid, vragen stellen en interesse tonen, helpen Smart Builders als een spin in het web van nieuwe ontwikkelingen vooruit.

210511 SBRIV 3jh

Binnenkort vervolg
Deelnemers vanochtend waren naast gastheer Teunis van Voorthuizen Robert Duin (Duin Energieadvies Geldermalsen), Lars Schlaman (Dormakaba Dodewaard), Stefan van Tongeren (Energie Samen Rivierenland), Koos Karsijns (Bouwmensen Rivierengebied), Robbert Lubken (IW Midden), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.f enDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Platform Techniek Rivierenland en Smart Building Rivierenland projectleiders). Binnenkort komt er vervolg.

Onder schooltijd aan Lego bouwen

210429GomJvS 3jhDat is sinds vorige maand de praktijk van groep 7 en 8 leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Poederoijen. In april ’21 startte de PO VO samenwerking met Gomarus SG, locatie Zaltbommel en coachen tweedejaars Gomarus leerlingen de basisschoolleerlingen bij het programmeren van Lego robots. Het is een samenwerking van drie schooljaren, waarbij het in de huidige coronaperiode dubbel complex is om het project op volle toeren te laten draaien. Toch lukt het Gomarus techniek docent Teus van de Werken en groep 7 en 8 leerkrachten Corine van ’t Hof en Erica Blom om het project te realiseren. Het omvat dit voorjaar vier sessies op de Juliana van Stolbergschool en eind juni ’21 is er bij Gomarus SG, locatie Zaltbommel een slotbijeenkomst. Dan gaan PO VO teams hun robots in een echte Lego wedstrijdbak aan het werk zetten. Ouders en familie komen kijken wat de leerlingen hebben geleerd en hoe ze een robot aan het werk zetten.

210429GomJvS 4jh

Daniëlle, hij doet het!
Dit klonk afgelopen donderdag op de gang van de Juliana van Stolbergschool. Na een verkenning en proberen tijdens de eerste sessie ontdekken leerlingen steeds beter hoe een robot werkt. Dan is er niks mooiers dan een robot te laten rijden in de een gang. Later kwamen twee groep 4 leerlingen onder leiding van hun juf even bij groep 7 in de klas kijken hoe hun oudere broers en zussen aan het werken waren. Je zag ze denken: ‘waren wij maar zo groot’.

Gelijke kansen alliantie samenwerking
De samenwerking van Juliana van Stolbergschool en Gomarus is medemogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de Gelijke Kansen Alliantie van OCW voor een betere doorstroom van basisschool (PO) leerlingen naar het Voortgezet Onderwijs (VO). Samen met BètaTech Services dienden beide school een projectaanvraag in om via leren robotprogrammeren tot een nadere samenwerking te komen. Vanuit Gomarus zijn er nog twee vijfdejaars VWO leerlingen actief met hun Profielwerkstuk (PWS) om de PO VO samenwerking te bestuderen. 
In het PO VO project werken leerlingen ook aan hun 21st century skills (21e eeuwse vaardigheden) en bereiden zich zo voor op een toekomst die snel verandert door technologie en digitalisering.

210429GomJvS 1jh

Informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de Juliana van Stolbergschool.

Interessante tweede meeloop dag Smart Building

210420 SBRIV 9jhDinsdag 20 april ’21 startte de tweede meeloop dag voor de MBO 4 Smart Building bij bouwlocatie De Batouwe waar De Vree en Sliepen een grootschalige duurzame renovatie van een verzorgingsflat naar 120 sociale huurwoningen uitvoert. Werkvoorbereider en BIM specialist Bas van Dijk nam voor deze gelegenheid zijn vrouw mee en zo was er een mooi dames gezelschap op het dak van de flat. Hij demonstreerde hoe Smart Building in de praktijk werkt door met een slimme planning winst te maken. Natuurlijk ook een demonstratie met drones in de bouw.

210420 SBRIV 7jh

Volgende meeloop dag mogelijk in mei ‘21
Het programma van de meeloop dag was iets anders dan de eerste keer maar dat is voor slimme bouwers natuurlijk geen probleem. Een rondleiding door het STEC gebouw, uitleg over het huis van de toekomst door Robert Duin met aandacht voor warmteopslag en -gebruik en de Archicad workshop onder leiding van Anouk Schop.

Informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611) of inschrijven voor de volgende meeloop dag.

 210420 SBRIV 3jh210420 SBRIV 4jh

Gerard van Buuren lid in de Orde van Oranje-Nassau

2021 04 26 Gerard en Wil van Buuren 769x1024Schoolverlaters interesseren voor leren en werken in techniek is Gerard van Buuren (85) uit Tiel zijn missie, al meer dan dertig jaar lang. ‘Gepensioneerd leraar handvaardigheid’ noemt hij zichzelf en van daaruit is hij een drijvende kracht achter Techniekwedstrijd Rivierengebied.
Deze inzet startte in 1990 met het techniekproject ‘Toekomstpad’ van de Kamer van Koophandel en dat ging in 2004 over in de Techniekwedstrijd Rivierengebied. Jaarlijks doen honderden groep 7 en 8 leerlingen mee aan de wedstrijd door bij een werkstuk bij het jaarthema te maken. Zo verdiepen ze zich in de techniek en ontdekken bij het realiseren van het werkstuk welke vaardigheden ze hebben. De Techniekwedstrijd is al bijna twintig jaar oud en Gerard van Buuren is er vanaf de start tot aan nu altijd bij geweest om zijn inzet te geven.

Maandag 26 april ’21 zette de burgemeester van Tiel, Hans Beenakker Gerard van Buuren en zijn vrouw Willie in het zonnetje met een koninklijke onderscheiding. Op de achtergrond hadden andere Techniekwedstrijd vrijwilligers zoals o.a. Roel Ooms en Stef van Mourik al veel werk verzet voor een goede organisatie van dit feestelijke hoogtepunt. Later afgelopen week verrasten ze Gerard en Willie nog een keer met een humoristische weergave van deze feestdag.TWRIV logo 2021

Meer informatie staat op de Techniekwedstrijd site.

Eerste meeloop dag Smart Building groot succes

210413 SBRIV meeloop 14jhOp dinsdag 13 april ’21 kwamen de eerste zes belangstellenden naar het a.s. STEC gebouw aan de Teisterbantlaan in Tiel voor een meeloop dag MBO 4 Smart Building waarmee ROC Rivor komend schooljaar start. Het waren twee 5 HAVO leerlingen van ORS Lek en Linge Culemborg, twee 4 VMBO TL leerlingen van Lingecollege Tiel, een gestopte MBO’er Sport die nu aan het werk is en een 3 VMBO TL leerling van Lingecollege.

Huis van de toekomst
Na een korte introductie door Smart Building projectleider Wilma de Wolf kregen de leerlingen eerst een uitgebreide rondleiding door het STEC gebouw. ROC Rivor Smart Building docent Dick Berends gaf uitleg bij de installaties en systemen die in het slimme gebouw werken. Daarna was de beurt aan Robert Duin van Duin Energieadvies om te vertellen over hoe je in het huis van de toekomst efficiënt en slim warmte opslaat voor later gebruik.

210413 SBRIV meeloop 13jh

Virtueel door je eigen ontwerp
In de workshop 3D ontwerpen gingen de leerlingen hun eigen keuken ontwerpen met het technische tekenprogramma Archicad. Dit gebeurde onder leiding van Anouk Schop van XR4Industry en Brigitte Tenback, ROC Rivor docent Smart Building. Later liepen ze met een VR bril door hun eigen ontwerp voor een inspectie. Tegenwoordig worden opdrachtgevers of klanten virtueel rondgeleid door gebouwen die enkel nog als ontwerp bestaan. Tijdens die virtuele rondleiding kan het ontwerp nog worden verbeterd of aangepast.

210413 SBRIV meeloop 12jh

 210413 SBRIV VR 2jh

210413 SBRIV meeloop 5 jh

 Slim bouwen in de praktijk
Bij de bouwlocatie De Batouwe liet De Vree en Sliepen zien hoe een grootschalige duurzame renovatie van een verzorgingsflat naar 120 sociale huurwoningen in zijn werk gaat. Werkvoorbereider en BIM specialist Bas van Dijk liet zien hoe Smart Building in de praktijk gaat en hoe je met een slimme planning winst kunt maken en wat je met drones in de bouw kunt winnen. Tot slot nog in de bouwkeet napraten over de loopbaan van een werkvoorbereider en wat de MBO 4 Smart Building opleiding voor jongeren gaat opbrengen.

210413 SBRIV meeloop 2jh

Informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611) of inschrijven voor de volgende meeloop dag Smart Building op 20 april '21.

210413 SBRIV drone DVS2jh 

(c) Platform Techniek Rivierenland