Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

VASTGEROEST Framing gids

Vastgeroest 1 0822jhVastgeroeste denkwijzen worden frames genoemd en bij techniek kennen we die in veel vormen. Voorbeelden zijn o.a. ‘techniek is alleen voor jongens’, ‘van techniek krijg je vieze handen’, ‘als je niet slim bent moet je maar in de techniek gaan werken’ enzovoort. Vakmensen met hart voor techniek weten dat deze frames niet kloppen. Maar wat doe je eraan?

Betere en eerlijke beeldvorming
Het is tijd dat om vastgeroeste frames te ontkrachten en her te definiëren voor er een betere én eerlijke beeldvorming rond techniek. Dat hebben Sterk Techniek Onderwijs (STO) regio’s Noordwest Veluwe, Kampen en Zwolle samen met Bureau Taalstrategie gedaan in de VASTGEROEST Framing gids. In deze gids laten ze zien hoe framing werkt en hoe je met de kracht van juiste framing een betere en eerlijkere beeldvorming rond techniek krijgt. Samen onderzochten ze de bestaande beeldvorming rondom techniek binnen verschillende focusgroepen waaronder (vmbo) leerlingen. Daarnaast kregen ze input en kennis vanuit onderwijsmensen en ondernemers uit de regio. Zij vertelden waar hun kracht zit en waar ze tegenaan lopen, dus problemen én oplossingen.
Resultaat is de robuuste gids 'Vastgeroest', die naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten ook handvaten geeft om zelf aan de slag te gaan. In eenvoudige taal en via een heldere vormgeving is het voor iedereen (docent, decaan, ondernemer, technicus, ouder) interessant en leuk om je te verdiepen. 'Vastgeroest' is een laagdrempelige tool om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken, hoe je kunt omdenken en hoe je frames zèlf kunt inzetten om je doel te bereiken van een betere én eerlijke beeldvorming rondom techniek, met als gevolg het overbrengen van enthousiasme, urgentie en noodzaak van techniek op (potentiële) leerlingen.

Informatie: Vastgeroest Framing gids 2021 of via projectcoördinator Arjen Hendriks (06-127 60 537).

Arbeidsmarktprognoses Rivierenland 2021-2026

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper, de beroepsbevolking in Gelderland vergrijst en er zijn te weinig jongeren om de ontstane vacatures te vullen. Dit is vooral het geval in bouw, techniek en zorg blijkt uit onderzoek en staat uitgewerkt in de Rivierenlandse arbeidsmarktprognoses. Een paar aanbevelingen zijn ervoor:

  1. mbo4 landbouw & natuur, mbo4 techniek & ict en de master landbouw & natuur.
  2. betere studiekeuzevoorlichting over kansrijke richtingen, grotere doorstroom van studenten vanuit lagere opleidingsniveaus naar mbo4-opleidingen.
  3. werkgevers om voor recrutering nadrukkelijk naar andere regio’s (zoals Nijmegen) en het buitenland te kijken.
  4. doorstroom van mbo naar hbo en eventueel hbo naar wo, in om- of bijscholingstrajecten voor werkzoekenden in samenhang met leven lang ontwikkelen.
  5. vrouwen en migranten met een niet-westerse achtergrond te interesseren voor werken in techniek en ict.
  6. lager geschoolde werknemers met betere arbeidsvoorwaarden (beloning en contractduur), meer investeringen in cursussen en korte opleidingen voor leven lang ontwikkelen en een aantrekkelijker loopbaanperspectief.

De prognoserapporten van Provincie Gelderland en alle regio's afzonderlijk zijn beschikbaar.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.(06-280 43 751).

Betuwse Ondernemersdag ‘22 en Riverland Tech Explorers

220614 TE24 BOD 2jhRuim dertig ondernemers, meest afkomstig uit Neder-Betuwe deelden hun kennis en ervaring op de derde Betuwse Ondernemersdag in Kesteren. Wethouder Economische Zaken en Onderwijs Marien Klein prees de familiebedrijven voor hun vindingrijkheid en versterkt dit vanuit de gemeente graag met een nog beter ondernemersklimaat. Initiator van de ondernemersdag is Communicatieregisseurs uit Dodewaard van eigenaar René van Eck.

School & Jobs bedrijfsbezoeken
Op dezelfde dag organiseerden drie VMBO scholen de School & Jobs bedrijfsbezoeken waarmee hun derdejaars leerlingen zich oriënteren op beroepen. Hiermee kunnen ze beter onderbouwd hun (MBO) vervolgstudie kiezen. Na twee jaar corona start deze school & bedrijf samenwerking weer op.

220614_TE24_BOD_3jh.jpg

Riverland Tech Explorers in Neder-Betuwe
Ca. vijftien partnerbedrijven kent Riverland Tech Explorers in gemeente Neder-Betuwe en dat zijn techniek en groenbedrijven. Naast de twee RTE hotspots in Culemborg en Tiel is het voornemen om bij en met Tree Center Opheusden op termijn een derde groen hotspot op te starten. De belangstelling vanuit scholen en bedrijven is er en nu stap voor stap vooruit.

Informatie:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-390 73 802).

Smart Builders op Techniek-dag Rivierenland

IMG 20220618 WA0000 jh

Op de gezamenlijke stand van De Vree en Sliepen en Platform Techniek Rivierenland werden jongeren en hun ouders uitgedaagd hun Smart Building talenten aan te spreken. Dit kon door in de zomer een heuse kerstboom te bouwen of met tegelzetten het mozaïek van De Vree en Sliepen completer te maken. Totaal werden er 130 kerstbomen gebouwd en dat was 2x zoveel als De Vree van tevoren had gedacht. Bij Platform Techniek Rivierenland was smart builden het bouwen van de hoogste of de mooiste toren van Kapla houtjes of zelf iets moois, creatiefs te maken.

IMG 20220618 WA0003 jh simonIMG 20220618 WA0014 jh LenaIMG 20220618 WA0020 jh JaydenThorsten

Teamwerk voor hoog en mooi
Simon uit groep 3 van de Stefanusschool Tiel bouwde al vroeg een hele mooie stevige toren van 160 cm. Lena uit Gassel wilde een stevige, brede basis en bouwde samen met haar zusje en broertje een toren van 92 cm. Jayden en Thorsten uit groep 8 van de Prins Clausschool uit Tiel deden als smart builders echt teamwerk en kwamen tot 240 cm. Deze toren was stevig en bleef bijna twee uur staan totdat er anderen kwamen die het wilden verbeteren. Zo kwamen veel kinderen en ouders om kennis te maken van en te genieten van smart builden.

IMG 20220618 WA0023 jh mooi

IMG 20220618 WA0025 jh Eefke dochter

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Techniekwedstrijd 2022 prijswinnaars bekend

Techniekwedstrijd Rivierengebied organiseerde voor de 17e keer met het thema Oeververbinding een wedstrijd voor bovenbouw leerlingen van het basisonderwijs. Deelnemende teams ontwerpen en bouwen op schaal een verbinding tussen de oevers van een rivier waarbij creatieve en technische talenten worden ontplooid, originele oplossingen bedacht en werkend uitgevoerd. Aan de wedstrijd namen 500 leerlingen deel vanuit twintig scholen met in totaal 110 werkstukken.

IMG 20220617 WA0015 jh Stoop burgemeester

Prijsuitreiking met zang en dans
De Slotmanifestatie met prijsuitreiking was op vrijdag 17 juni 2022 bij opleidingscentrum Bouwmensen in Geldermalsen. De prijzen werden uitgereikt door de heer S. Stoop, burgemeester van West Betuwe. Alle werkstukken waren te bewonderen en de winnaars ontvingen hun prijzen. Ook was er een leuk aanvullend programma met zang en dans en met techniek verzorgd door Riverland Tech Explorers en Opitec. ‘s Avonds tussen 19-21 uur kwamen er nog vijftien gezinnen langs om de tentoonstelling te bekijken. Klik op de videolink om de manifestatie terug te kijken.

Smart Builders met de hoogste toren
Tien leerlingen gingen als echte smart builders de competitie aan om in zes minuten van Kapla houtjes de hoogste toren te bouwen. Nummer 3 werd Janine van de Open Poort met 159 cm en als tweede eindigde Florian Gerrits van De Blinker groep 6 met 190 cm. Zoe en Kenza van de Achtbaan gingen daar met 212 cm nog een keer flink overheen.

IMG 20220617 WA0029 jh Janine Florian

IMG 20220617 WA0027 jh Zoe Kenza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema 2023
Volgend jaar is het thema ‘Bouw je eigen kermis- of pretparkattractie’. De Slotmanifestatie is op vrijdag 16 juni 2023 in Geldermalsen.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(c) Platform Techniek Rivierenland