Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

Drie filmportretten hybride techniek docenten

Jonathan.00 03 34 14.Still006jhHet hybride docentschap staat om verschillende redenen flink in de belangstelling, maar hoe ziet dat er nu in de praktijk, in het echt nu uit? Wat moet je kennen en kunnen om hier succesvol in te zijn? En wat valt mee of is soms best lastig? 
Drie hybride docenten uit Rivierenland vertellen over hun praktijk in de twee rollen op school en in het (eigen) bedrijf. Dit zijn Jonathan van den Brink, ICT docent bij ROC Rivor met een eigen ICT bedrijf in Meteren. De tweede is Brigitte Tenback, docent bouwkunde bij ROC Rivor en haar eigen architectenbureau in Amsterdam. Als derde komt voorman verspaning Gerrit Paul van Van Wamel in Beneden-Leeuwen in beeld als praktijkopleider bij Rijn IJssel Arnhem.

Brigitte.00 02 21 07.Still012jh

Specifieke kennis en vaardigheden
Via hybride docenten kunnen scholen en bedrijven meer en beter samen te werken om te profiteren van elkanders specifieke kennis en vaardigheden. Een inventarisatie van tien nu al hybride werkende docenten in Rivierenland leert dat er grote verschillen in origine, motivatie en toepassing zijn. Conclusie is dat DE hybride docent niet bestaat. Er is er een veelkleurig palet mogelijk met maatwerk per persoon vanuit zijn ambitie en omstandigheden.

 

Gerrit Paul.00 14 14 03.Still011jhTechniekpact Rivierenland
In Rivierenland namen Regionaal Werkbedrijf Platform Onderwijs Arbeidsmarkt (RW-POA) en Platform Techniek vanuit het Techniekpact Rivierenland programma het initiatief om via drie hybride docenten te laten zien hoe scholen en bedrijven elkaar verder versterken. En ook hoe dit als inspiratie kan gaan werken naar mensen met ambitie om te onderzoeken of het iets voor hen kan zijn.

Informatie over hybride docentschap en/of andere samenwerking school & bedrijf in techniek bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.(06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Erhan Uzun leert en werkt bij Technova & VDW Beton Tech

PoW hoofdlogoSamen met zijn vader werkte Erhan Uzun bij een meubelfabriek in Culemborg, maar hij wilde meer uit zichzelf halen. Daarom ging hij naar het Leerwerkloket Rivierenland in Tiel voor tips en werd door verwezen naar het Perspectief op Werk (PoW) project Startplein Techniek met Loopbaanleren. Hij kreeg adviezen en coaching om te solliciteren bij bedrijven en om een passende opleiding te vinden. 

Zomerse zoektocht 

210106 VDW Erhan Uzun 6jhNa een stevige zoektocht in de zomer 2020 waarbij hij een flink deel van zijn vakantiedagen besteede aan meeloopdagen bij bedrijven kwam hij in de loop van september '20 bij VDW Betontech in Tiel terecht. Bij het bedrijf was hij direct op zijn plaats. Ook al moest hij bij Technova College Ede een aantal lessen in halen, hij pakte dit goed op en is als leerlingwerknemer in metaal helemaal happy. Geniet mee van Erhan Uzun zijn verhaal en advies.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

Slim bouwen met Kieft Elektrotechniek Tiel

Gelders VakmanIn het najaar 2020 vroeg Carlijn van der Zanden van Kieft Elektrotechniek bij Gelders Vakmanschap vergoeding aan voor haar opleiding Autocad en Revit MEP. Hiervoor werkte ze twintig jaar bij Hewlett-Packard gewerkt en de uitdaging was er uit. Haar echtgenoot begon twee jaar terug met een eigen bedrijf en zocht versterking. Toen stapte ze van HP over naar Kieft Elektrotechniek voor administratie, revisiewerk en het doen van metingen bij projecten.

210209 Kieft Carlijn Merijn 1jh

Autocad en Revit
Om beter in het vak te komen, wilde ze zich verder opleiden met Autocad en Revit. Dat liep via een traject van 1) Autocad voor beginners, 2) Autocad voor gevorderden met 3) Examen autocad en daarna 4) Revit MEP en 5) een paar NEN1010 en NEN3140 workshops. Bij Cadix kon ze terecht om deze opleidingen te volgen en vlot af te ronden.
Dit leverde al snel een vervolgopdracht op via detachering bij Hertek in Weert om de brandmeldingspanelen en blokschema’s te tekenen. Plus tekenen voor eigen Kieft Elektrotechniek projecten, bijv. de elektrotechnische installaties die haar man engineered. Dit levert nieuwe kennis op en het bedrijf kunnen sneller schakelen en een breder e2e (end-to-end) pakket aanbieden van calculatie, werkvoorbereiding, uitvoering, Nen1010 metingen, tekeningen en revisie werk.
Carlijn verwacht nog meer te leren van elektrotechniek zelf. Tekenen is 1 maar het beter snappen van wat je tekent, is nog belangrijker. Het is een soort van uitdaging. Geen zin heeft ze om hele dagen naar school te gaan om beginselen van elektrotechniek te leren. Maar als Jan (mijn man) het uitlegt, komt er zo’n enthousiaste golf van informatie over dat ze erin verzuipt 😉

Zo moeder zo zoon
Carlijn haar zoon Merijn moest vanuit zijn VMBO Kader opleiding stage lopen. Toen ontstond het idee om zelf Autocad te leren om mee te helpen in het Kieft Elektrotechniek bedrijf. En ook te kijken of het leuk is voor eventuele vervolgopleiding. Merijn twijfelt nog tussen Smart Building Rivierenland of Software Developer. De Autocad voor beginners cursus heeft Merijn via vier donderdagen e-learning afgerond met een certificaat. Nu werkt hij als bijbaantje bij Kieft Elektrotechniek en dat hij ontdekte dat met Autocad werken erg leuk is. Moeder Carlijn vergelijkt Merijn zijn Autocad voortgang met die van haarzelf en concludeert dat hij er handig in is en het snel oppakt. Nu is het een leuk bijbaantje en mogelijk in de toekomst meer.

Kieft Elektrotechniek

Kieft Elektrotechniek
Het bedrijf biedt elektrotechnische installaties aan van A tot Z (calculaties, uitvoering, werkvoorbereiding, autocad tekeningen, metingen en revisie werk). Samen sterk in hetzelfde vakgebied door open te staan om iets nieuws te leren. Versterking bij Autocad en calculatiewerk paste uitstekend in de bedrijfsvoering. Samen dezelfde bezieling in het bedrijf en nu beter in staat e2e oplossingen aanbieden. Daarnaast is het prettig om samenwerken aan een project met een projectdoel. Een volgende stap kan Revit worden zodat het bedrijf uitgebreidere diensten aan kan bieden en andere projecten aan kan nemen. Daarnaast is meer tekenwerk altijd welkom.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Kieft Elektrotechniek.

 

ROC Rivor Smart Building MBO 4 opleiding in beeld

De slimste bouwtechniek opleiding van de regio is de MBO 4 Smart Building Rivierenland opleiding. Van deze opleiding zijn een paar prachtige filmpjes van beschikbaar gekomen als onderdeel van de online campagne van Smart Building en de Online Open Dag van ROC Rivor.
Geniet er van mee wat de slimste bouwers erover vertellen:

  1. Mejoe Meijs en Bas van Dijk van De Vree en Sliepen
  2. Milan de Jong en Robert Duin van Duin Energieadvies 

Kijk op de site ROC Rivor Smart Building en meld je aan of voel je welkom voor je vragen en andere informaties.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Via Perspectief op Werk in de metaal aan de slag

Eind 2019 meldde Chaled Chloun zich bij Leerwerkloket Tiel omdat hij via leren en werken aan de slag wilde als metaalwerker. In zijn thuisland Syrië had hij hier al enige opleiding in gevolgd en vakantiebaantjes gehad bij metaalbedrijven. Op zijn vlucht naar West-Europa werkte hij in Istanbul ook nog een tijdje bij een metaalbedrijf.

Leerwerkloket werkt samen met BètaTech Services in het Perspectief op Werk (PoW) Startplein Techniek/Logistiek met Loopbaanleren project en zo kwam Chaled Chloun in contact met Jan Heeres, Samen oriënteerden ze zich bij Oostendorp Apparatenbouw in Tiel maar die had op dat moment geen plaats. Vervolgens was Chaled welkom bij Zoet Engineering in Tiel en kon daar aan de slag. Na een maand begrepen werkgever en werknemer elkaar niet zo goed meer en scheiden de paden.

Oriënteren, werken en leren
Tussendoor was Chaled druk bezig om op zijn portable PC de CRAFT Education module ‘Basis Verspanen’ onder de knie te krijgen. Deze module is onderdeel van de MBO 3 opleiding Metaal. Echter hoe Chaled ook zijn best deed de Nederlandse taal was toch nog te moeilijk. 
Tegelijk ging hij op sollicitatiegesprek bij Jorg Machines in Dodewaard en kreeg daar een kans . Tussendoor bleef hij aan zijn Nederlandse taal werken maar dat ging lastig omdat door corona de taallessen online werden gegeven. Afgelopen najaar startte binnen het PoW Startplein project een nieuwe groep statushouders met ‘techniek/logistiek’ taalles. Dit is iedere woensdagavond bij ROC Rivor in Tiel in een groepje van acht personen. Helaas door de lockdown worden deze lessen vanaf half december ’20 weer online verzorgd.

Perspectief
Het plan is dat Chaled vanaf september ’21 een MBO BBL Metaal opleiding gaat volgen en zo diploma’s gaat behalen om duurzaam aan het werk te blijven. Prachtig om te zien hoe techniekbedrijven een bijdrage leveren om meer mensen in techniek aan het werk te krijgen.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751).

(c) Platform Techniek Rivierenland