Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

First Lego League 2020 RePLAY Challenge filmpje

FLL 2020 21 Replay logoHet thema van seizoen 2020-2021 is RePLAYSM en dat gaat over sport, spel en fitness – bewegen, samenwerken, concurreren en vieren. Om ons heen zijn er veel mogelijkheden om te spelen en in de huidige corona tijd is dat belangrijker dan ooit. In de RePLAYSM uitdaging wordt creativiteit van jonge talenten gevraagd om ruimtes, van open velden tot lege parkeerplaatsen te veranderen in speelmogelijkheden. En wat kun je daar dan voor leuke dingen doen? Hoe laten we zien dat mensen met plezier spelen en hoe zorgen we ervoor dat de spellen en activiteiten leuk en toegankelijk zijn voor allen?

Veel vragen en interessant voor FLL deelnemers om onderzoekend en ontwerpen aan de slag te gaan. Stichting Techniek Promotie (STP) Eindhoven heeft alvast een mooi instructiefilmpje klaar voor de FLL Mindstorm robotwedstrijd 2020/21.

Informatie en aanmelden bij FLL seizoen 2020-21 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

 

S-TEC als duurzaamheidcentrum in Rivierenland

Praktijkschool voor Installatietechniek in Tiel Foto Omroep GelderlandMet de kopregel ‘Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving technisch onderwijs in Rivierenland’ bestede TV Gelderland afgelopen dagen aandacht aan de samenwerkingsintentie rond het Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Half juli ‘20 ondertekenden ROC Rivor, Energie Samen Rivierenland, opleidingsbedrijf Installatiewerk Midden, Lingecollege, de WoonWijzerWinkel en Stichting ESTI een intentieverklaring om samen het S-TEC mogelijk te maken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (IW Midden) en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ROC Rivor) verzorgen een rondleiding door het S-TEC pand en geven een toelichting.

Dormakaba eerste erkend leerbedrijf MBO 4 Smart Building

Dormakaba logoVanaf 22 juli ’20 mag Dormakaba Nederland zich het eerste Smart Building erkend leerbedrijf in Rivierenland noemen. Gisteren kwam SBB opleidingsadviseur Johanna Brouwer in Dodewaard langs om te bezien of de aangevraagde erkenning kon worden toegekend. Lars Schlaman, Wim Bouw en Christel van Opstal gaven uitleg over hoe Dormakaba inbreng wil geven aan het opleiden van studenten van de Smart Building opleiding en dat werd zonder probleem gezien en erkend.

190523 OAC Dodewrd 10 jh

Dormakaba is een Smart Building Rivierenland bedrijf van het eerste uur. De eerste twee Onderwijs Advies Commissie (OAC) overleggen in 2019 vonden in het bedrijf plaats. Daarnaast ijvert het al langer en breder om meer jongeren in techniek aan de slag te krijgen. In het voorjaar ’19 waren ze als gastdocent actief bij techniek/theaterlessen van Pantarijn VMBO TL in Kesteren. Voor komend schooljaar biedt Dormakaba workshops aan voor VMBO en MBO techniek docenten.

InformatieDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Meer VMBO leerlingen laten kiezen voor beta techniek

Hoe kun je bevorderen dat meer VMBO leerlingen kiezen voor beta techniek? Dat is de uitdagende titel van een interessant overzichtsartikel op de site Wij-leren.nl Samengevat hieronder dit lezenswaardige artikel van negen pagina's. 

Beperkt beeld van techniek dat slecht past bij hoe jongeren zichzelf (willen) zien 
Jongeren in het vmbo hebben een te beperkt beeld van techniek en een beeld dat slecht past bij hoe zij zichzelf zien. Veel jongeren zien onvoldoende dat techniek nuttig en interessant kan zijn. Ook heeft techniek het imago moeilijk te zijn en meer iets voor jongens dan voor meisjes. Toch kunnen technische opleidingen en beroepen aantrekkelijker worden gemaakt. Door leerlingen (technisch) zelfvertrouwen te laten ontwikkelen en hen in contact te brengen met allerlei facetten van techniek. Zo kunnen zij een breder en realistischer beeld ontwikkelen van techniek en van de benodigde competenties.
Vervolgens is het belangrijk dat zij op die ervaringen reflecteren en ze verbinden met hun zelfbeeld in loopbaangesprekken. Ook de omgeving van de leerling moet daarbij worden betrokken. Ouders en leeftijdgenoten spelen een belangrijke rol bij loopbaankeuzen.

Het artikel vervolgt met o.a. 'Invloed op keuzes van jongeren' en 'Technisch zelfvertrouwen'.
Benieuwd naar jullie idee en aanknopingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751). 

Smart Building Rivierenland maakt stappen vooruit

SBRIV Slim bouwen begint bij jou jhAfgelopen weken maakte Smart Building Rivierenland op drie fronten mooie voortgang. Als eerste ronden Wilma de Wolf en Jan Heeres (Platform Techniek Rivierenland) samen met Muriel Veenstra (ROC Rivor) de business case Smart Building Rivierenland af. Onder het motto ‘Slim bouwen begint bij jou’ schetst het plan een zevenjaren doorkijk van de kansen van een vierjarig MBO 4 Smart Building opleiding bij ROC Rivor in Tiel. Het schetst vanuit een omgevingsanalyse de betrokken partijen, de studenteninstroom, de gevraagde investering en hoe die na 5-6 jaar weer is terug verdiend. Het plan is voorzichtig begroot met bijv. een instroom van tien studenten per leerjaar. In september ’20 wordt binnen het ROC Rivor Management Team en later de Raad van Toezicht besloten over de business case.

SLIM aanvraag samenwerkingsverband
Eind juni ’20 diende BètaTech Services voor de SLIM regeling het projectvoorstel ‘Samenwerkingsverband Smart Building Rivierenland voor Leren en Ontwikkelen in de Bouwnijverheidssector’ in. SLIM staat voor: Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen. Het samenwerkingsverband omvat Duin Installatietechniek Geldermalsen, Dormakaba Nederland Dodewaard, De Vree en Sliepen Tiel, Techniek NederlandROC RIvor Tiel en Energie Samen Rivierenland. Het neemt initiatief om de leercultuur in regionale MKB bedrijven te stimuleren en faciliteren door bij vijfentwintig bedrijven de behoefte naar leren en ontwikkelen te inventariseren. Om vanuit dat overzicht via bijscholing en kennisdeling het leren te organiseren en faciliteren. Doelgroep zijn werkgevers en werknemers met interesse in Smart Building zoals intensieve vormen van samenwerking van bouw, installatie en elektro, gebruik maken van BIM en toepassen nieuwe technieken op terrein van energietransitie en kostenbesparing. Werknemers met ambitie om zich breder of naar een hoger inzetbaarheidsniveau te ontwikkelen, kunnen deelnemen aan een traject van loopbaanadvies en evt. EVC assessment. In het najaar ’20 wordt bekend deze SLIM aanvraag wordt gehonoreerd.

Smart Technology Experience Centre intentie
Tot slot was er half juli ’20 nog een belangrijke stap toen zes partijen de S-TEC intentieverklaring ondertekenden. S-TEC staat voor Smart Technology Experience Centre en is een nieuw platform waar burgers en bedrijven terug voor hun energietransitie vragen. Dit kan gaan over advies, vakopleiding, voorlichting om de nieuwste technische vindingen en contact met plaatselijke ondernemers. Energie Samen Rivierenland, De WoonwijzerwinkelROC RIvorIW Midden opleidingsbedrijf, Lingecollege Tiel en Stichting ESTI gaan samenwerken in een stichting die jaarlijks o.a. 1.500 woningen verduurzaamt en mee gaat helpen het tekort aan energiemonteurs te verkleinen. De MBO 4 Smart Building Rivierenland opleiding wordt door de zes initiatiefnemers gezien als een onmisbare schakel in hun gezamenlijke dienstenpakket om zo goed opgeleide jonge vakmensen voor de regio te behouden. Lees ook: Regio Online Tiel
Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

(c) Platform Techniek Rivierenland