Direct contact met ons? Bel ons op 06 280 43 75106 278 32 611

Meer mensen in techniek via intelligente AI matchingstechnologie

Met het Arbeidsmatchplatform Rivierenland worden werkzoekenden door intelligente AI matchingstechnologie verbonden met werkgevers. Het platform vertaalt vanuit CV’s profielen naar skills en competenties en matcht werkzoekenden met bij hen passende beroepen. Naast deze slimme matchingstechniek worden werkzoekenden en werkgevers in dit proces stap-voor-stap begeleid naar een duurzame werkgever-werknemer relatie in de vorm van een leuke en interessante baan.

Samenwerking van veel en verschillende partijen
Vanaf de zomer ’22 sluiten steeds meer partijen zich aan bij de Arbeidsmatchplatform Rivierenland samenwerking. Te noemen zijn STEC energietransitie-centrum, opleidingsbedrijven Bouwmensen en IW Midden, Alliander, BètaTech Services, JC van Kessel Bouwgroep, Van Dillen Bouwgroep, 8Vance, Jobliebe en Leerwerkloket Rivierenland. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om de regionale samenwerking verder uit te breiden.

Vacatures van harte welkom
Regionale bedrijven kunnen gratis hun vacatures plaatsen in het Arbeidsmatchplatform zodat ze gematcht worden met werkzoekende kandidaten. De vacature kan gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Knip en plak de advertentietekst of verstuur hem als word bestand of via een link naar je eigen websitepagina waar de vacature staat. Van harte welkom.

Informatie: JDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Introductie MBO 4 Smart Building Rivierenland met 14 studenten

220901 SBRIV intr 4jh

220901 SBRIV intr 13jh220901 SBRIV intr 18jh

Afgelopen week startte de MBO 4 opleiding smart Building met introductiedagen waarbij studenten en docenten elkaar beter leren kennen. Smart Building is synoniem voor samenwerken en daarom een kano uitstap op de Linge. Samen in een kano vooruit komen, niet omslaan en na afloop met een picknik nagenieten in de zon.

Vervolgens kennismaken met de praktijk op een bouwproject van De Vree en Sliepen in Meteren. Uitvoerder Michel van den Bos vertelde over de taken van de werkvoorbereider en de samenwerking met de projectleider en uitvoerder en gaf een uitgebreide rondleiding over het bouwterrein waar hij verschillende fasen in de bouw liet zien.

De tweede dag stond in het teken van leren werken met de digitale leeromgeving onder begeleiding van onderwijskundige Pascal Tielkens. De Smart Building opleiding heeft S-TEC in Tiel als locatie en in die inspirerende omgeving met o.a. de Woonwijzerwinkel was een eerste kennismaking met de materialen en systemen. Ook daar weer samenwerken bij het klaarmaken van een zelf ingekochte gezonde lunch. Op vrijdag volgden de studenten de VCA cursus die ze allemaal met een mooi examenresultaat afsloten.

Zo is erdoor en met studenten en docenten een mooie start gemaakt met deze MBO 4 opleiding die ROC Rivor dit schooljaar voor het eerst aanbiedt. Nauwe samenwerking met bedrijven maakt deze opleiding bijzonder. Samenwerken en vooral ook samen leren geldt voor de studenten maar ook voor het docententeam. Om zo mee te bewegen met actuele ontwikkelingen bij bedrijven werkzaam in de gebouwde omgeving. Genoeg uitdagingen in deze tijd van energietransitie en woningtekort en meer dan genoeg werk voor Smart Builders.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

Arbeidsmarktprognoses Rivierenland 2021-2026

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper, de beroepsbevolking in Gelderland vergrijst en er zijn te weinig jongeren om de ontstane vacatures te vullen. Dit is vooral het geval in bouw, techniek en zorg blijkt uit onderzoek en staat uitgewerkt in de Rivierenlandse arbeidsmarktprognoses. Een paar aanbevelingen zijn ervoor:

  1. mbo4 landbouw & natuur, mbo4 techniek & ict en de master landbouw & natuur.
  2. betere studiekeuzevoorlichting over kansrijke richtingen, grotere doorstroom van studenten vanuit lagere opleidingsniveaus naar mbo4-opleidingen.
  3. werkgevers om voor recrutering nadrukkelijk naar andere regio’s (zoals Nijmegen) en het buitenland te kijken.
  4. doorstroom van mbo naar hbo en eventueel hbo naar wo, in om- of bijscholingstrajecten voor werkzoekenden in samenhang met leven lang ontwikkelen.
  5. vrouwen en migranten met een niet-westerse achtergrond te interesseren voor werken in techniek en ict.
  6. lager geschoolde werknemers met betere arbeidsvoorwaarden (beloning en contractduur), meer investeringen in cursussen en korte opleidingen voor leven lang ontwikkelen en een aantrekkelijker loopbaanperspectief.

De prognoserapporten van Provincie Gelderland en alle regio's afzonderlijk zijn beschikbaar.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.(06-280 43 751).

VASTGEROEST Framing gids

Vastgeroest 1 0822jhVastgeroeste denkwijzen worden frames genoemd en bij techniek kennen we die in veel vormen. Voorbeelden zijn o.a. ‘techniek is alleen voor jongens’, ‘van techniek krijg je vieze handen’, ‘als je niet slim bent moet je maar in de techniek gaan werken’ enzovoort. Vakmensen met hart voor techniek weten dat deze frames niet kloppen. Maar wat doe je eraan?

Betere en eerlijke beeldvorming
Het is tijd dat om vastgeroeste frames te ontkrachten en her te definiëren voor er een betere én eerlijke beeldvorming rond techniek. Dat hebben Sterk Techniek Onderwijs (STO) regio’s Noordwest Veluwe, Kampen en Zwolle samen met Bureau Taalstrategie gedaan in de VASTGEROEST Framing gids. In deze gids laten ze zien hoe framing werkt en hoe je met de kracht van juiste framing een betere en eerlijkere beeldvorming rond techniek krijgt. Samen onderzochten ze de bestaande beeldvorming rondom techniek binnen verschillende focusgroepen waaronder (vmbo) leerlingen. Daarnaast kregen ze input en kennis vanuit onderwijsmensen en ondernemers uit de regio. Zij vertelden waar hun kracht zit en waar ze tegenaan lopen, dus problemen én oplossingen.
Resultaat is de robuuste gids 'Vastgeroest', die naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten ook handvaten geeft om zelf aan de slag te gaan. In eenvoudige taal en via een heldere vormgeving is het voor iedereen (docent, decaan, ondernemer, technicus, ouder) interessant en leuk om je te verdiepen. 'Vastgeroest' is een laagdrempelige tool om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken, hoe je kunt omdenken en hoe je frames zèlf kunt inzetten om je doel te bereiken van een betere én eerlijke beeldvorming rondom techniek, met als gevolg het overbrengen van enthousiasme, urgentie en noodzaak van techniek op (potentiële) leerlingen.

Informatie: Vastgeroest Framing gids 2021 of via projectcoördinator Arjen Hendriks (06-127 60 537).

Smart Builders op Techniek-dag Rivierenland

IMG 20220618 WA0000 jh

Op de gezamenlijke stand van De Vree en Sliepen en Platform Techniek Rivierenland werden jongeren en hun ouders uitgedaagd hun Smart Building talenten aan te spreken. Dit kon door in de zomer een heuse kerstboom te bouwen of met tegelzetten het mozaïek van De Vree en Sliepen completer te maken. Totaal werden er 130 kerstbomen gebouwd en dat was 2x zoveel als De Vree van tevoren had gedacht. Bij Platform Techniek Rivierenland was smart builden het bouwen van de hoogste of de mooiste toren van Kapla houtjes of zelf iets moois, creatiefs te maken.

IMG 20220618 WA0003 jh simonIMG 20220618 WA0014 jh LenaIMG 20220618 WA0020 jh JaydenThorsten

Teamwerk voor hoog en mooi
Simon uit groep 3 van de Stefanusschool Tiel bouwde al vroeg een hele mooie stevige toren van 160 cm. Lena uit Gassel wilde een stevige, brede basis en bouwde samen met haar zusje en broertje een toren van 92 cm. Jayden en Thorsten uit groep 8 van de Prins Clausschool uit Tiel deden als smart builders echt teamwerk en kwamen tot 240 cm. Deze toren was stevig en bleef bijna twee uur staan totdat er anderen kwamen die het wilden verbeteren. Zo kwamen veel kinderen en ouders om kennis te maken van en te genieten van smart builden.

IMG 20220618 WA0023 jh mooi

IMG 20220618 WA0025 jh Eefke dochter

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-280 43 751) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-278 32 611).

(c) Platform Techniek Rivierenland